På boligjagt? Det skal du kigge efter!

Om du leder efter den perfekte bolig eller bare et sted du kan bo, så kan det være svært at vide, hvad du skal kigge efter. Der er en række elementære spørgsmål som skal besvares inden du begynder at kigge. Skal du købe eller leje, have samboer eller bo alene, hvor meget kan du betale i måneden osv. Alle disse spørgsmål, er forholdsvis hurtigt afklarede. Men hvad med alle de ekstra omkostninger, som vand, varme og elektricitet? Disse udgifter kan være svære at udregne og de kan komme til at koste dig dyrt, hvis ikke du tager dem i betragtning i opløbet. Vi har sammenfattet et billedgalleri, hvori du kan danne dig et overblik over, hvilke elementer du skal kigge på i en bolig, inden du tager en beslutning. 

Beliggenhed: Ligger din drømmebolig omringet af andre lejligheder, er det faktisk en fordel. Jo flere ydervægge der retter op til andre boliger, jo mere er lejligheden beskyttet for kulde udefra om vinteren. Det er også væsentligt om lejligheden er placeret lige under taget eller om den ligger godt isoleret blandt andre. Du kan spare på varmen om vinteren hvis du tager højde for lejlighedens beliggenhed.

Energimærkning: Kig altid efter energimærket i boligen. Hvis ikke det står nogen steder, så spørg. Jo grønnere farven på energimærket, jo lavere bliver dit energiforbrug. Den røde farve på mærket betyder derimod, at energiforbruget stiger og det bliver dyrere pr. kWh.

 

Info: De faktiske energiudgifter, vil altid afhænge af dine forbrugsmønstre, vejret (kold eller mild vinter), samt placeringen af lejligheden (under taget eller i midten).

Radiatorer: For at undgå varmespild, skal radiatoren hovedsageligt varme op jævnt, dog skal den altid være varmest i toppen. Hvis ikke varmen er fordelt jævnt og for eksempel er kold i toppen, bør den tømmes for luft og vand. Dette gøres ved at sætte en beholder under udluftningsventilen og derefter åbne ventilen. Hold den åben, indtil kun varmt vand løber ud i beholderen og luften er undsluppet. Luk derefter udluftningsventilen og opvarmningen skulle igen være jævnt fordelt i radiatoren.

Hårde hvidevarer: I studenterboliger, kollegier og bofællesskaber, er der ofte allerede installeret hårde hvidevarer, såsom køleskab, ovn og vaskemaskine. Hvis disse apparater er flere år gamle, kan de være kilden til ekstra energiomkostninger – det kan derfor godt betale sig at investere i nye energivenlige apparater, eventuelt via din udlejer, hvis du bor til leje.     

Vandtryk: Hvis lejligheden ligger placeret højt oppe i bygningen, kan vandpresset i nogle tilfælde være meget lavt. Det skyldes at vandet skal pumpes op i bygningen. Samtidig kan vandtrykket være højt i bunden af bygningen, hvilket kan medføre unødvendig vandspild og dermed en forhøjet vandregning. Tjek derfor vandhaner og bruser, ved blot at dreje på håndtaget. Når du tænder for det varme vand, skal det gerne komme hurtigt ud af strålen.

Isolerede vinduer: For at finde ud af hvor godt vinduerne i boligen er isolerede, kan du hurtigt tage papirtesten. Åbn vinduet og læg et stykke papir i vinduesrammen. Luk derefter vinduet og prøv at hive papiret ud. Hvis papiret sidder til, betyder det at vinduet er godt forseglet. Hvis det derimod, er let et rive ud, er der stor chance for at varmen også vil sive ud igennem sprækkerne. Det vil betyde at du skal bruge mere varme, for at opvarme boligen. Det har også betydning for isolationen af boligen, at vinduerne er dobbelt glaseret.

Skimmelsvamp og vandskader: Vær opmærksom på luftfugtigheden i boligen. Fugt på vægge og i hjørner, kan føre til skimmelvækst. Dette er ikke blot urenligt, men det kan også påvirke dit helbred. Årsagen til udbredelsen af skimmelsvamp kan være dårlig udluftning i rummene eller strukturelle defekter i bygningen. Fejl i bygningen kan kun udredes af udlejeren eller ejeren. Du har dog mulighed for at eliminere luftfugtigheden og dermed undgå skimmelvækst, ved tilstrækkelig udluftning. I vintermånederne kan det dog koste på varmeregningen.